Светска недеља дојења обележава се од 1-7 августа 2014, године, а у Републици Србији од 29. септембра – 5 октобра 2014. године.

wbw2014-logo-srb

Светска недеља дојења се сваке године обележава од 1. до 7. августа у више од 150 земаља света. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је покретање ове кампање како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Ове године по двадесети пут Светска недеља дојења на националном и локалном нивоу у Републици Србији обележиће се од 29. септембра до 5. октобра.

Тема овогодишње кампање изабрана је у складу са Миленијумским циљевима развоја „Дојење – победнички поен за живот” са циљем да скрене пажњу јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета.

Циљеви Светске недеље дојења 2014. године:

  • Информисање о Миленијумским циљевима који су усмерени на важност дојења за новорођенчад и одојчад и правилну исхрану мале деце.
  • Приказивање напретка који је постигнут до сада и кључних недостатака у побољшању стопе дојења.
  • Скретање пажње на важност повећања активности усмерених на заштиту, промоцију и подршку дојењу као кључне интервенције у оквиру Миленијумских циљева развоја до 2015. године
  • Подстицање интересовања међу младим људима оба пола да увиде значај дојења у савременом свету.

Предлог активности за Светску недељу дојења 2014. године:

  • Активно учествовати у професионалним и друштвеним акцијама подршке за увођење иницијативе „Болнице пријатељи беба” у сваку здравствену установу.
  • Залагати се за законе који садрже одредбе Међународног кодекса маркетинга замена за мајчино млеко и релевантних резолуција Светске здравствене организације.
  • Пратити и оценити поштовање/кршење Кодекса путем мониторинга у здравственим установама, апотекама, супермаркетима, часописима и другим штампаним медијима, веб страницама, ТВ и радио станицама – здравствени радници, потрошачи и групе за људска права, групе за подршку дојењу.
  • Организовати конкурсе и изложбе дечјих литерарних и ликовних радова „Дојење – победнички поен за живот”.
  • Презентовати информативни и едукативни материјал на јавним манифестацијама, стручним скуповима, путем медија.
  • Укључити у програме едукације здравствених радника и информације о дојењу и иницијативи „Болнице пријатељи беба” – укључујући теме о значају дојења, кодексу маркетинга замена за мајчино млеко, саветовању у вези дојења, вештини подршке мајкама.
  • Организовати у здравственим установама састанке и дискусије на тему дојења како би се размотрили кораци у циљу повећања процента мајки које доје.
  • Омогућити породици едукацију о значају дојења и укључити и остале чланове породице који су блиски мајци (баке и остале особе које могу утицати на мајку).
  • Подстицати сва породилишта да воде евиденцију о томе да ли је отпочето дојење у првом сату живота бебе и да то укључе у показатеље добре праксе здравствене заштите мајке и детета.
  • Обезбедити смештај мајке и новорођенчета у истој соби заједно 24 сата дневно у свим породилиштима.
  • Научити мајке како да доје како би на време уочиле и препознале, а на тај начин и превенирале, потешкоће које могу да настану –  у породилишту, током патронажних посета, од мајки са позитивним искуством.
  • Обезбеди практичну подршку мајкама које доје: око храњења бебе, помоћ око старије деце или помоћ око кућних послова.
  • Организовати школе за труднице, групе за подршку или друге сличне групе подршке мајкама.

Пар речи о дојењу…

„Беба милионера која се храни вештачким млеком има лошију исхрану од бебе из најсиромашније породице коју доји њена мајка!“

„Замислите откривање новог начина исхране који обезбеђује беби хранљив и задовољавајући оброк, истовремено испуњавајући све дневне потребе за витаминима. Такође, редовне дозе би заштитиле новорођенче од болести и инфекција и ојачале везу између мајке и одојчета. Храна би била доступна било где, у количинама које су тачно потребне, и не би захтевала било какво паковање, чување, освежавање или припрему. Мајка која користи нови систем исхране била би привремено заштићена од непланиране трудноће, а ризик од обољевања од рака био би смањен. Замислите цену коју би творци ове хране тражили.“

Документ BFHI (Baby Friendly Hospital Initiative), децембар 1991.

Значај дојења

Најчешће заблуде о дојењу

Десет корака до успешног дојења

Повезаност Миленијумских циљева развоја до 2015. године са дојењем

Подршка дојењу

Плакат “Дојење”

Агитка „Дојење“

ЛИНКОВИ:

World Breastfeeding Week

http://worldbreastfeedingweek.org/

World Breastfeeding Week

Постер на српском

http://worldbreastfeedingweek.org/pdf/wbw2014-poster-srb.pdf

Baby-Friendly Hospital Initiative

http://www.who.int/nutrition/topics/bfhi/en/

http://www.unicef.org/programme/breastfeeding/baby.htm

Поводом обележавања Светске недеље дојења, 2014. године,

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“,  Центар за промоцију здравља, и мрежа Института / Завода за јавно здравље Републике Србије, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, расписали су


Ликовни и Литерарни

КОНКУРС

waba_logoobr

 

 

 

за децу ПРЕДШКОЛСКИХ установа и ученике ОСНОВНИХ школа

на ТЕМУ:

Дојење – Победнички Поен за Живот

Радове слати до петка, 26. септембра 2014. године:

Завод за јавно здравље

Светска недеља дојења, 2014

Војвођанска 47

25000 Сомбор

или на Е-mail: vaspitanje@zzjzsombor.org

На полеђини, или у доњем десном углу рада, написати:

за децу ПРЕДШКОЛСКИХ установа:

Име и презиме, број навршених година живота

Назив предшколске установе, Објекат, Место

Васпитач

за ученике ОСНОВНИХ ШКОЛА:

Име и презиме, Разред, Одељење, Број навршених година живота

Школа, Место

Учитељ/ Наставник

Формат папира за ликовне радове максимално до 35×50 цм.



Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света. Њен циљ је информисање о значају и предностима дојења, обезбеђење подршке дојењу, а тиме и унапређење и заштита здравља мајке и детета.

Званични датум обележавања Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, због тога што трудноћа траје четрдесет недеља.



http://worldbreastfeedingweek.org/