Сваке године 14. Новембра обележава се Светски дан борбе против дијабетеса.

idf__wdd-logo

Кампања Светског дана дијабетеса 2015. године са слоганом „Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија”, покренута је на 68. скупштини Светске здравствене организације (СЗО) у Женеви 19. маја 2015. године. Циљ кампање је да се ангажују сви актери друштва како би се побољшала доступност здраве хране, сачували животи, смањио глобални терет дијабетеса и уштеделе милијарде долара због губитка радне продуктивности и трошкова у здравству.

Кључне поруке кампање:

1. Данас – промените свој живот

Здрава исхрана је изузетно значајна компонента превенције типа 2 дијабетеса и ефикасног менаџмента свих типова дијабетеса.
• Очекује се да ће до 2035. године приближно 600 милиона људи у свету имати тип 2 дијабетеса. Касно откривање болести је главни кривац што велики број људи са типом 2 дијабетеса у тренутку постављања дијагнозе има најмање једну компликацију дијабетеса.
• Здрав стил живота може у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика.
• Здрава храна која може смањити ризик за настанак типа 2 дијабетеса и његових компликација обухвата лиснато поврће, свеже воће, орашасте плодове, интегралне житарице, незаслађне немасне јогурте и посна меса.
• Оболевање од типа 1 дијабетеса у свету расте. Иако се настанак овог типа дијабетеса не може спречити, здравим стилом живота можемо да утичемо на спречавање настанка компликација.
• Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактор за заустављање епидемије дијабетеса. Добро здравље будућих генерација је корак ка обезбеђењу одрживог развоја.

2. Сутра – промените свет

Доступност здраве хране је од суштинског значаја за смањење глобалног оптерећења дијабетесом и обезбеђење одрживог развоја.
• Оптерећенје дијабетесом у свету је велико и наставља тренд раста: 2014. године приближно 387 милиона одраслих особа имало је дијабетес, а према процени Интернационалне дијабетес федерације – ИДФ-а до 2035. године број оболелих ће се повећати за 53%.
• Процењује се да су 2014. године трошкови лечења дијабетеса и његових компликација на глобалном нивоу износили 612 милијарди долара.
• Елиминацијом променљивих фактора ризика за настанак типа 2 дијабетеса, смањили би се трошкови у здравству за 11%.
• До 2035. године, усвајањем здравих стилова живота могао би се спречити или одложити настанак типа 2 дијабетеса у 70% случајева или код 150 милиона особа.
• Здрава исхрана је у просеку 1,50 долара/дневно скупља од нездраве и повећава трошкове исхране 550 долара по особи/годишње.
• Број оболелих од дијабетеса у земљама са ниским и средњим приходом наставиће да расте, што представљају претњу за одрживи развој.

Дијабетес у свету, Дијабетес Атлас 2014:

Untitled

– У свету је 2014. године приближно 387 милиона одраслих особа имало дијабетес; до 2035. године, број оболелих ће се повећати на 592 милиона;
– Учешће особа са типом 2 дијабетеса у укупном броју оболелих расте у већини земаља у свету;
– 77% одраслих особа оболелих од дијабетеса  живи у земљама са ниским и средњим приходом;
– Највећи број оболелих је узраста између 40 и 59 година;
– 179 милиона оболелих нема постављену дијагнозу дијабетеса;
– Током 2014. године 4,9 милиона особа је умрло од последица дијабетеса; сваких 7 секунди једна особа умре од последица дијабетеса;
– На глобалном нивоу, 2014. године дијабетес је био одговоран за најмање 612 милијарди долара – 11% укупних трошкова здравствене заштите одрасле популације;
– Током 2013. године, од типа 1 дијабетеса оболело је више од 79.000 деце;
– Више од 21 милиона живорођене деце је 2013. године било изложено дијабетесу током трудноће њихових мајки – једно на 6 живорођене деце.

Када се обележава Светски дан дијабетеса?

Светски дан дијабетеса (World Diabetes Day) представља кампању са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету. Обележава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерик Бантинга, који је заједно са Чарлс Бестом допринео открићу инсулина 1922. године. Иницијативу за његово обележавање покренули су 1991. године Интернационална дијабетес федерација (International Diabetes Federation – IDF) и Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO), као одговор на глобалну епидемију дијабетеса. Светски дан дијабетеса постао је дан борбе против дијабетеса Уједињених нација 2007. године након усвајања Резолуције УН 61/225. Ова резолуција је препознала дијабетес као хроничну болест која је значајан узрок неспособности и великих трошкова лечења, због чега представља велику економску претњу за породице оболелиих, земље у којима живе и читав ствет.

Где се обележава?

Светски дан дијабетеса обележава широм света преко 200 чланица Интернационалне  дијабетес федерације у више од 160 земаља, све државе чланице Уједињених нација и бројна друга удружења и организације, предузећа, здравствени радници, оболели од дијабетеса и њихове породице. Активности ИДФ-а имају за циљ унапређење здравља оболелих и особа под ризиком да оболе од дијабетеса, као и  размену информација и образовање оболелих и пружаоца здравствених услуга.

Лого

Лого Светског дана дијабетеса је плави круг – глобални симбол дијабетеса, настао 2007. године (након усвајања Резолуције УН о дијабетесу) као део кампање „Уједињени за дијабетес”. Круг симболизује живот и здравље, а плава боја симболизује небо које обједињује све народе и боју заставе Уједињених нација. Плави круг означава јединство глобалне дијабетес заједнице као одговор на пандемију дијабетеса.

U Vojvodini je broj novoobolelih od šećerne bolesti tipa 2 u 2014. godini iznosio је 5516 što znači da je stopa incidencije iznosila 290 novoobolelih od dijabetesa tipa 2 na 100.000 stanovnika Vojvodine.

Šećerna bolest je ozbiljno i podmuklo oboljenje, koje najčešće počinje neopaženo i bez simptoma. Ono što je još opasnije jeste pretpostavka da na svakog pacijenta koji ima šećernu bolest dolazi po jedna osoba koja ne zna da imašećernu bolest. Petina svih pacijenata ima dijabetes tipa jedan (insulin zavisni tip), a drugi oblik dijabetes tip 2 (insulin nezavisni tip) je četiri puta češći i od njega boluje 80 odsto pacijenata. Šećerna bolest tip 2 najčešće se javlja kod odraslih osoba, posle četrdesete godine. Osoba postepeno oboleva, a bolest se najčešće otkriva tokom pregleda zbog neke druge bolesti, kao što su kardiološki ili neurološki poremećaji. Simptomi šećerne bolesti pojavljuju se kasno, kada su vrednosti šećera u krvi znatno povećane u odnosu na normalne. Suvoća usta, žeđ, uzimanje velike količine tečnosti, obilno i često mokrenje, mršavljenje uprkos pojačanoj gladi i uzimanju veće količine hrane, pojava infekcija i svraba kože i polnih organa, slabost, malaksalost, karakteristični su simptomi dijabetesa. Pre nego što se pojavi manifestni oblik, šećerna bolest prolazi kroz pred fazu.

Faktori rizika za nastanak šećerne bolesti tipa 2:

  • gojaznost,
  • nedostatak vežbe,
  • ranije identifikovana netolerancija glukoze,
  • nepravilna dijeta,
  • starija životna dob,
  • visok krvni pritisak i visok holesterol,
  • porodična istorija dijabetesa,
  • gestacijski dijabetes.

Upozoravajući znaci šećerne bolesti:

  • često mokrenje,
  • prevelika žeđ,
  • povećana glad,
  • gubitak težine,
  • zamor,
  • nedostatak interesovanja i koncentracije,
  • povraćanje i bol u želucu (često u zabludi kao stomačni grip),
  • peckanje ili utrnulost osećaja u rukama i nogama,
  • zamućen vid,
  • česte infekcije,
  • sporo zarastanje rana.

 

PREPORUKE:

  • smanjiti unos soli i masti u ishrani
  • povećati nivo fizičke aktivnosti
  • regulisati telesnu težinu
  • ne pušiti.

Kampanja poziva sve odgovorne koji brinu o šećernoj bolesti da shvate ozbiljnost i preuzmu kontrolu. Za osobe sa dijabetesom, ovo je poruka osnaživanja kroz edukaciju. Za vlade država, to je poziv da se sprovede efikasna strategija i politika za prevenciju i lečenje šećerne bolesti, da se smanji rizik od dijabetesa i tako zaštiti zdravlje svojih građana. Za zdravstvene radnike, to je poziv da se poboljša znanje, tako da dokazane preporuke sprovedu u praksi. Za javnost, to je poziv da razume ozbiljan uticaj dijabetesa, da znaju kako da izbegnu ili odlože dijabetes i njegove komplikacije.

Ciljevi kampanje:

  • ohrabriti vlade država da implementiraju i jačaju politiku prevencije i preduzmu mere za kontrolu šećerne bolesti i njenih komplikacija;
  • širiti podršku nacionalnim i lokalnim inicijativama za prevenciju i lečenje šećerne bolesti i njenih komplikacija;
  • ilustracija značaja edukacija zasnovanih na dokazima u prevenciji i kontroli šećerne bolesti i njenih komplikacija;
  • podići svest o upozoravajućim znacima šećerne bolesti i promovisati akcije za podsticanje rane dijagnoze;
  • podići svest i promovisati akcije za smanjenje glavnih modifikovanih faktora rizika za tip 2 dijabetesa;
  • podići svest i promovisati mere za sprečavanje ili odlaganje komplikacija šećerne bolesti.

Preventivnim merama pojava pravog dijabetesa može se sprečiti ili odložiti. Šećerna bolest tipa 2 se kod nekih bolesnika može lečiti samo dijetom i fizičkom aktivnošću, a ukoliko to nije dovoljno, dodaju se i odgovarajuće tablete. Posle desetak i više godina uspešnog lečenja tabletama može nastupiti iscrpljenje funkcije pankreasa, kada tablete više ne pomažu, pa se bolesnik mora prevesti na dalje lečenje injekcijama insulina.

ЛИНКОВИ:

Инситут за јавно здравље Србије «Др Милан Јовановић-Батут»

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1315

Институт за јавно здравље Србије «Др Милан Јовановић-Батут»

Инциденција и морталитет од дијабетеса у Србији

http://www.batut.org.rs/index.php?content=187

Дијабетолошки савез Србије

www.diabeta.net

Плави круг. Удружење за борбу против дијабетеса града Београда

www.plavikrug.org

International Diabetes Federation

World Diabetes Day

http://www.idf.org/wdd-index

IDF Diabetes Atlas

http://www.diabetesatlas.org/resources/2015-atlas.html

http://www.diabetesatlas.org/component/attachments/?task=download&id=89

Институт за јавно здравље Војводине

http://izjzv.org.rs/index.php?s=1&m=3&id=1819

Водич за дијагностиковање и лечење Diabetes Mellitusa

http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Novembar/VodicZaDijagnostikovanjeiLecenjeDiabetesMellitusa.pdf

Шира верзија водича за дијагностиковање и лечење Diabetes Mellitusa

http://www.zdravlje.gov.rs/downloads/2013/Novembar/SiraVerzijaVodicaZaDijagnostikovanjeiLecenjeDiabetesMellitusa.pdf