MICROPLASTICS

Смањење прекограничног загађења воде микропластиком

Извор финансирања Interreg   VI-A IPA програм Мађарска-Србија се спроводи у оквиру европског програма 2021-2027.
Партнери пројекта
  • Институт за јавно здравље Војводине (водећи партнер),
  • Завод за јавно здравље Сомбор,
  • Фонд „Европски послови” АП Војводине, Србија
  • Национални универзитет за јавне службе (NKE)-Баја, Мађарска
Укупан буџет 1.372.328,40 еура
Област пројекта Заштита животне средине
Трајање пројекта 01.07.2024-30.06.2026.
Опис пројекта Општи циљ:је унапређење заштите животне средине и идентификовање извора и смањење загађења микропластиком у воденом екосистему у прекограничном подручју Бачке и Баје. Специфични циљ: јачање заштите и очувања природе и смањењу загађења.

Да би се утврдили обим и количина загађења микропластиком у оквиру пројекта вршиће   се специфична мерења и анализе унутар водних екосистема (реке, канали и постројења за пречишђавање отпадних вода) након чега ће се идентификовати извори загађења у прекограничном региону, укључујући и заштићена подручја Горње Подунавље, Бегечка јама, парк природе Геменц, Ришко језеро мртвица.

Очекивани резултати:

1. Дугорочна сарадња између партнера

2.Набављена опрема неопходна за прикупљање и анализу узорака отворених површинских вода, отпадних вода и седимената на присуство микроплатике у овим водама

3.Имплементација пилот пројекта са развијеном адекватном методом за филтрирање отпадних вода (уклаљање микроплатике из отпадне воде)

4.Подизањем свести и едукацијом циљних група, односно школске деце, јавних службеника, невладиних организација из окружења и шире јавности о обиму загађења микропластиком у прекограничном подручју, али и о негативном утицају који загађење микропластиком има на природу.